CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, September 18, 2013

{School Trip}

Assalamu'alaikum. Lama dah tak update blog ni. Hari ni just nak note on lawatan sekolah yang Anisah sertai Sabtu lalu. Alhamdulillah, pihak sekolah tiap-tiap tahun akan buat lawatan sambil belajar ke beberapa tempat di sekitar Selangor dan Kuala Lumpur. Tahun lepas tiada rezeki Anisah, tahun ni, Alhamdulillah. Semoga ada kebaikan buat Anisah dan rakan-rakan yang lain.

Memandangkan saya teringin sangat nak buat project life tho it is already September...kita start je la dengan apa yang ada ni.. :)

2 minggu sebelum lawatan, cikgu dah berikan surat untuk minta kebenaran ibu bapa. Of coz la kitorang bagi kan walaupun asalnya we had a plan to north. Since it was not a fixed program, kita cancel aje... :) So boleh lah cik Adik ni join trip sekolah dengan kawan-kawan.


Kena ada kat sekolah by 7AM. Ni Anisah yang cakap. Mama follow aje. Since dia kata breakfast cikgu sediakan, dia cuma minum teh tarik je kat rumah. Sampai sekolah dapat nasi lemak. Kena makan juga sebab cikgu2 tak nak diorang lapar pula dalam bas nanti.. :)

Tempat-tempat yang diorang akan pergi:
  1. Kilang pizza Domino
  2. Cruise Tasik Putrajaya
  3. Kilang coklat Beryls
  4. Masjid Negara
  5. Zoo Negara

Si adiknya, turut join hantar kakak naik bas sekolah. Since she just woke up, so pergi sekolah dengan baju tido...


Sebelum naik ke bas, diorang kene dengar briefing dulu. What do's and don'ts.

 


And about 9AM, she left us. While she was away, we attended 2 weddings and then back to the school to pick her up. Wait till the next entry of what she has been experiencing during her visit....

Till next time, ma'as salamah...

Produk Hijrah

 
Ada sesiapa yang berminat? Sila contact saya ya...Boleh ke laman ini untuk tahu lebih detail.

Friday, August 16, 2013

Best Friends Reunion

During the school holiday, both Anisah and Humayraa stayed at mom's house. Yesterday, we picked them up and today they spent their time at TMDK. 

As Humayraa continued her learning at TMDK, Anisah was just paying a visit to her old pre-school and meeting her best buddies and also her beloved teachers.

It made me tears looking at the gals get together again. May this friendship remains till jannah and may each of them bring and share good values among them. Happy reunion gals. Love you all so much.

Hannah and Zalia, thanks for being Anisah's friend....

Ya Allah, rahmatilah anak-anak ini. Jadikan mereka anak-anak yang solehah dan teguh berbakti untuk Islam. Aamin.

Monday, August 05, 2013

::Salam Lebaran 1434H::

Assalamu'alaikum. Sekian lama blog ini menyepi, namun saat-saat setahun sekali ini pastinya kami tak mahu ketinggalan.



Berhati-hati dalam perjalanan berhari raya tak kira di desa mahupun di kota...

Semoga Allah murahkan rezeki kita semua untuk berjumpa lagi dengan Ramadhan akan datang dan semoga tarbiah Ramadhan kan terus istiqamah dalam diri kita semua..Ameen.

Taqabbalallahu Minna Wa Minkum 
Wa Ja’alanallahu Minal ‘Aidin Wal Faizin 

Friday, May 03, 2013

::Fantasy vs. Reality::

Sejak dua menjak layan blog Kak Zu @ Mama Tia Mia ni, selalu la berangan nak rumah macam Kak Zu. Tapi itu mungkin hanya fantasy sahaja...realitynya, hmmmmm wallahu'alam, tak tau la boleh buat ke tak...

Nak ikutkan, rumah Kak Zu ni intermediate, sama je dengan rumah saya, rumah tengah. Tapi the way she decorates macam rumah corner lot and saya dapat rasakan penuh ketenangan dan kerterujaan tiap kali dia share pics on rumah dia... :)

Contohnya...

*dari blog mama tia mia*
*dari blog mama tia mia*
Dah la ada verandah and tempat-tempat lepak dan makan-makan kat luar, pastu anak2 pun ada space untuk get close to nature macam gambar bawah ni...

*dari blog mama tia mia*
*dari blog mama tia mia*

Cantik kan?? Tu belum tengok kat dalam lagi.... :)

Tapi untuk rumah saya ada kawasan macam ni, hmmmm macam satu perkara yang mustahil...huhuhu. Pokok-pokok yang ada sekarang pun tak berbela sangat...

Cuma, apa yang Allah dah izinkan.....jeng je jeng...........

Tidaklah extravaganza macam rumah kak zu ni....yang boleh ahli keluarga lepak2 sambil tengok orang berkebun...kanak-kanak bermain pondok-pondok, main buai....

*dari blog mama tia mia*

Cuma ini sahaja...alhamdulillah, rezeki dari Allah.....


This one saya order from Intan Garden owned by Puan Yati & En Rosmadi. Costed RM1500 including delivery charge. Cepat juga diorang buat..around 2/3 weeks after confirtmation of order. Material dari kayu balau and insya-Allah boleh tahan hujan panas dlm 20-25 tahun, bak kata En Rosmadi la, me yet to tunggu lagi 20-25 tahun to confirm hehehehehhee.

Errr tgk lantai tu nampak sangat jarang dicuci dan disental kan...apa bahan pencuci yg bagus ya untuk lantai luar?? Anyone can suggest

Hajat di hati nak cat luar tu color putih macam rumah Kak Zu, tapi tak approved pula oleh en. suami. Now tengah fikir-fikir semula color yang sesuaiiii....korang ada idea? Rasa macam nak biru or hijau...tapi nak kene tengok tone la kut....OK x?



Thursday, April 04, 2013

::Cuti sekolah - Part3::

Last weekend, kami sambung lagi cuti-cuti Malaysia. Kali ni pun ke utara juga, but not up to Penang. Takat Cameron Highland sahaja sebab anak-anak kepiiingin sangat nak makan strawberry kat CH since the first time they heard about CH.

It was a very short trip. We went there on Saturday, and coming back on Sunday. Walau sekejap, tapi kami puas hati...Alhamdulillah..

Kali ni, kami jalan-jalan dengan clan Labu pula i.e dengan Mamayong dan Nenek Normah...:)

Since, the morning we went to KLIA first to send our beloved Maklang Nadirah back to Riyadh, so only able to start the trip at about 11.30AM and reached CH at about 2.30PM.

We stayed at Sri Intan but the condition was not that good. Sayang sungguh company tak maintain properly this resort. Sebaik duk semalam je, otherwise, I already thought of changing the hotel. Dah bayar upfront, sayang pula...Last time we went takde la seteruk ini...

Nenek, Mamayong & Anisah
So, lepas check in, we went for simple lunch sebab lepas tu hajatnya nak bawa anak-anak plus nenek dan mamayong gi petik strawberry. This was the first time for Aisyah Humayraa and Nenek datang CH. Dah makin banyak ladang2 strawberry kat CH ni. And this one for us memang baru la last time datang tak ada. Nak pergi sini punya la sempit jalannya. Lalu belakang shop lot pula tu..This ladang strawberry is just before the tapak pasar malam.


Selain strawberry, kat sini ada tanam pelbagai jenis salad. Memang seronok melihatnya...fresh tak hengat..





Unfortunately, org tu kata budak-budak tak boleh gi petik strawberry, so kitorang pun tinggalkan tempat ni and cari tempat lain pula...

We went to few more ladang, but mostly dah tutup. So we decided to postpone the activity.  Next we went to pasar malam to search for food for dinner. 2 kali round pasar malam ni sebab my ibu seronok sangat beli udang goreng tepung sampai 3 pack. Anak2 pula seronok beli strawberry dipped in chocolate...

On Sunday, we checked out at about 8.30AM and went for breakfast at near by restaurant.

Last pics at Sri Intan
Lepas dah sarapan, kami meneruskan pencarian ladang strawberry. Memula we stopped by kat Strawberry Point ni. Pun rasanya baru for us. Dulu macam tak ada lagi...

Unfortunately, the self picking tak buka pula lagi. So just jalan-jalan sket, tengok mushroom pelbagai warna, anak2 beli selimut strawberry and lepas tu terus pergi ladang lain pula...

Strawberry point
Kami tuju ladang strawberry yang bersebelahan dengan Equatorial Hotel. Dulu-dulu pun memang pergi sini to pluck our own stawberry. It is RM25 per kg. 1 piring tu boleh share 3 orang, so we bought 2. Extra strawberry kene tambah duit lepas tu...



Alhamdulillah, puas hati sangat sebab Allah izinkan anak-anak petik sendiri strawberry diorang. Puas la memilih yang besar2.. :)

gambar paling cantek rasanya yg diambil...lighting yg bagus.. :)
Ibu tersayang...alhamdulillah...seronok dia di sini...
one of the plate...

 Lepas dah abis petik buah, kitorang pergi tempat semalam sebab kat situ ada banyak makanan2 dan minuman2 dari strawberry....tapi anak2 p beli french fries jek...hehehehe

suka betul tgk daun-daun salad kat sini....
Dah selesai makan, jalan2 sekejap kat area pokok2 bunga dan cactus ni...bersambung dengan ladang strawberry and salad di atas...


Last but not least, bawa ibu, along dan anak2 melawat ladang tea Cameron Valley. Ibu complain penat nak turun ke ladang... :


On the way balik, kami singgah sekali lagi di Cendol Bakar Kuala Selangor nak bagi along and ibu try...:)


With that, habis la jalan-jalan cuti sekolah kami. Alhamdulillah, terima kasih Allah atas izinMu....

Wednesday, April 03, 2013

::Comments from Anonymous::

2013 ni, melambak-lambak komen from Anonymous yang ntah hapa2. Virus kah? Scam kah? Cam mana nak buat ek? Korang experience the same ke? Contoh seperti di bawah....