CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, April 04, 2013

::Cuti sekolah - Part3::

Last weekend, kami sambung lagi cuti-cuti Malaysia. Kali ni pun ke utara juga, but not up to Penang. Takat Cameron Highland sahaja sebab anak-anak kepiiingin sangat nak makan strawberry kat CH since the first time they heard about CH.

It was a very short trip. We went there on Saturday, and coming back on Sunday. Walau sekejap, tapi kami puas hati...Alhamdulillah..

Kali ni, kami jalan-jalan dengan clan Labu pula i.e dengan Mamayong dan Nenek Normah...:)

Since, the morning we went to KLIA first to send our beloved Maklang Nadirah back to Riyadh, so only able to start the trip at about 11.30AM and reached CH at about 2.30PM.

We stayed at Sri Intan but the condition was not that good. Sayang sungguh company tak maintain properly this resort. Sebaik duk semalam je, otherwise, I already thought of changing the hotel. Dah bayar upfront, sayang pula...Last time we went takde la seteruk ini...

Nenek, Mamayong & Anisah
So, lepas check in, we went for simple lunch sebab lepas tu hajatnya nak bawa anak-anak plus nenek dan mamayong gi petik strawberry. This was the first time for Aisyah Humayraa and Nenek datang CH. Dah makin banyak ladang2 strawberry kat CH ni. And this one for us memang baru la last time datang tak ada. Nak pergi sini punya la sempit jalannya. Lalu belakang shop lot pula tu..This ladang strawberry is just before the tapak pasar malam.


Selain strawberry, kat sini ada tanam pelbagai jenis salad. Memang seronok melihatnya...fresh tak hengat..





Unfortunately, org tu kata budak-budak tak boleh gi petik strawberry, so kitorang pun tinggalkan tempat ni and cari tempat lain pula...

We went to few more ladang, but mostly dah tutup. So we decided to postpone the activity.  Next we went to pasar malam to search for food for dinner. 2 kali round pasar malam ni sebab my ibu seronok sangat beli udang goreng tepung sampai 3 pack. Anak2 pula seronok beli strawberry dipped in chocolate...

On Sunday, we checked out at about 8.30AM and went for breakfast at near by restaurant.

Last pics at Sri Intan
Lepas dah sarapan, kami meneruskan pencarian ladang strawberry. Memula we stopped by kat Strawberry Point ni. Pun rasanya baru for us. Dulu macam tak ada lagi...

Unfortunately, the self picking tak buka pula lagi. So just jalan-jalan sket, tengok mushroom pelbagai warna, anak2 beli selimut strawberry and lepas tu terus pergi ladang lain pula...

Strawberry point
Kami tuju ladang strawberry yang bersebelahan dengan Equatorial Hotel. Dulu-dulu pun memang pergi sini to pluck our own stawberry. It is RM25 per kg. 1 piring tu boleh share 3 orang, so we bought 2. Extra strawberry kene tambah duit lepas tu...



Alhamdulillah, puas hati sangat sebab Allah izinkan anak-anak petik sendiri strawberry diorang. Puas la memilih yang besar2.. :)

gambar paling cantek rasanya yg diambil...lighting yg bagus.. :)
Ibu tersayang...alhamdulillah...seronok dia di sini...
one of the plate...

 Lepas dah abis petik buah, kitorang pergi tempat semalam sebab kat situ ada banyak makanan2 dan minuman2 dari strawberry....tapi anak2 p beli french fries jek...hehehehe

suka betul tgk daun-daun salad kat sini....
Dah selesai makan, jalan2 sekejap kat area pokok2 bunga dan cactus ni...bersambung dengan ladang strawberry and salad di atas...


Last but not least, bawa ibu, along dan anak2 melawat ladang tea Cameron Valley. Ibu complain penat nak turun ke ladang... :


On the way balik, kami singgah sekali lagi di Cendol Bakar Kuala Selangor nak bagi along and ibu try...:)


With that, habis la jalan-jalan cuti sekolah kami. Alhamdulillah, terima kasih Allah atas izinMu....

4 comments:

y@tipruzz said...

betul ke strawberry CH ni bila dah sampai rumah rasa dah x manis? hehe ke mitos jer?

Zuraimah Ismail said...

Yati, kita pun x sure sbb masa kat CH kita tak makan, dah bawa balik rumah baru makan...tapi anak2 kita layan sedaaaaaaap je. 1kg habis in just 2 days

Naja said...

rugi mamayong share dgn humayraa cnfrm dia punya sorg jer itu cendol..hehhee

Zuraimah Ismail said...

Jihah, hehehe masa ni die overdose strawberry kut, x layan sangat pun cendol

Post a Comment

Glad to her from something from you...:)